Internationaal trainingsweekend

Van 13 t/m 17 mei zijn Aline en Wieke naar Leusden geweest. Daar vond een internationaal trainingsweekend plaats georganiseerd door YMCA Nederland. De training voor kampwerkers werd gevolgd door vrijwilligers uit zeven verschillende landen. Lees hier hun verslag.

“Wij verlieten het kamp met veel bruikbare kennis, dertig nieuwe vrienden en een geweldige herinnering!”

Zo’n dertig mensen, zeven landen, één organisatie: YMCA ESYL camp training 2015. Afgelopen Hemelvaart kwamen zij allemaal samen in Leusden voor een Europees trainingskamp voor youth leaders van de YMCA. Dertig gedreven mensen die genieten van het samenzijn en de trainingen zorgden voor een geweldige sfeer en leeromgeving. Samen met een andere vrijwilligster van YMCA Zutphen-Warnsveld had ik de eer om ook mee te mogen.

Deze dagen hebben wij veel geleerd hoe wij een goede vrijwilliger kunnen zijn voor onze kampen en hebben wij ook onze blik behoorlijk verbreed. Brainstorming, kindermishandeling herkennen, coaching en EHBO, het kwam allemaal aan bod en ieder land had een workshop voorbereid. Zo verzorgden twee leiders van YMCA Zutphen-Warnsveld de workshop over groepsdynamica. Naast de workshops was er natuurlijk altijd tijd voor een praatje met de andere deelnemers over hun eigen YMCA verenigingen of gewoon voor de gezelligheid. ’s Avonds is het de Nederlanders zelfs gelukt om het bekende Weerwolven van Wakkerdam tot een ware rage te maken, iedere avond werd Wherewolves of Wakkerdam gespeeld. Dit alles natuurlijk in het Engels waardoor het de dagen na het kamp lastig was om niet per ongeluk Engelse woorden in Nederlandse zinnen te gebruiken.

Na vijf dagen was het kamp helaas afgelopen en moest iedereen weer naar huis. Voor ons was deze reis gelukkig maar een uurtje, anderen moesten eerst hele toeren uithalen met het vliegtuig en auto om thuis te komen.

Zoals na ieder YMCA kamp werden wij niet uitbetaald in geld maar verlieten wij het kamp met veel bruikbare kennis, dertig nieuwe vrienden en een geweldige herinnering!

-Wieke-

“nieuwe ideeën en veel gezelligheid”

Op de woensdag voor Hemelvaart stapten Wieke en ik in de trein naar Amersfoort. We waren vol verwachting onderweg naar het kamperterrein in Leusden waar we met YMCA’ers uit andere landen een trainingsweekend zouden bijwonen vol workshops over alles rondom het organiseren van een zomerkamp. Na een oer-Hollandse maaltijd en wat kennismakingsspelletjes gingen we aan de slag: een presentatie. ‘Wie zijn we, wat komen we doen en wat zijn onze verwachtingen?’ Hieruit bleek al dat er veel verschillen zijn tussen de groepen uit verschillende landen die allemaal voor de YMCA bezig zijn. Zo organiseerde de groep uit Moldavië vooral activiteiten om de jeugd bewuster te maken van de politieke situatie in het land en werkt de YMCA in Portugal nauwelijks met vrijwilligers.

De dagen die volgden bestonden uit workshops over allerlei onderwerpen. Er kwamen onderwerpen voorbij zoals groepsdynamica, coaching, kindermishandeling, EHBO, cultuurverschillen, pesten, teamwork en brainstormen. Dit werd afgewisseld met leuke spellen waardoor de sfeer in de groep steeg en je iedereen wat beter leerde kennen. We hebben ontzettend veel nieuwe ideeën opgedaan die we zeker willen gebruiken en overbrengen binnen YMCA Zutphen/Warnsveld. Ook was het heel gaaf om een weekend te beleven met mensen uit heel Europa. Het werd een hechte groep waarin er ruimte was voor interessante gesprekken en heel veel plezier (lees: elke avond Weerwolven van Wakkerdam).

Ik kan iedereen zeker aanraden om, als je ooit de kans krijgt om internationaal iets te doen voor de YMCA, hier zeker geen ‘nee’ tegen te zeggen. Het is een prachtige ervaring met geweldige mensen die je nieuwe ideeën en kwaliteiten brengt.

-Aline-